Sastojci:
- 250g putera
- 140g šećera u prahu
- 140g čokolade za kuhanje
- 5 žumanaca
- 5 bjelanaca
- 140g mehkog brašna
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 125g putera
- 100g bijele čokolade
- 140g šećera u prahu
- 1/4 l tople vode
- 180g čokolade za kuhanje
Priprema:
- Puter pjenasto umutiti. Zatim dodati šećer u prahu i dalje mutiti. Razmekšati čokoladu i umješati je u puter. Zatim dodati, i dalje mješajući, jedno po jedno žumance. Od bjelanaca napraviti čvrst snijeg, dodati ga u masu i na kraju umješati brašno. Kalup za tortu namazati puterom, posuti brašnom, sipati masu i peći u umjereno zagrijanoj pećnici oko 1 sat
- Kuhati na pari žumanca sa šećerom. Dodati čokoladu. U ohlađen fil dotati snijeg od bjelanaca i pjenasto umućen puter. Ohlađenu tortu presjeći na pola (s tim da donja kora bude tanja). Nafilovati je.
- Glazuru za tortu pripremiti na sljedeći način: šećer u prahu preliti sa 1/4 litra tople vode da se šecer istopi. Dodati čokoladu i mješati na šporetu dok se čokolada ne otopi i dobije se masa dovoljne gustine za preliv. Preliti cijelu tortu glazurom i ukrasiti po želji.
PRIJATNO ŽELI VAM MOJA KUHINJICA
Objavi komentar