Sastojci:
- 4 l mlijeka
- 4 žlice šećera
- 25 g svježeg kvasca ili vrećica suhog kvasca
- 20 dag masti (25 dag masla za one koji ne vole mast)
- 1 jaje
- 60 dag brašna
- 20 dag mljevenih oraha
- 25 dag šećera
- ribana korica 1 limuna
- kiselija marmelada (ja sam stavila moju domaću od kajsija)
Postupak:
- Izmiješati mlijeko sa šećerom te malo ugrijati, razmrviti kvasac, izmiješati i ostaviti stajati
- Dobro umutiti mast, dodati jaje, nadošli kvasac i brašno. Raditi mikserom dok se može, poslije samo malo još umijesiti rukama.
- Podijeliti na 4 jednaka dijela i razviti u kore za tepsiju dimenzija cca. 23x38 cm (neka budu malo veće jer se kore "pokupe" kada ih se premjesti u tepsiju)
- Izmiješati mljevene orahe, šećer i ribanu koricu limuna
- Podmazati tepsiju i slagati kore jednu po jednu, svaku premazati tanko marmeladom (oko 3 žlice) pa posuti mješavinom oraha i šećera a zadnju tek kada se kolač ispeče ili po želji pečen kolač preliti glazurom od čokolade.
- Ostaviti pripremljen kolač nekih 15 minuta na sobnoj temperaturi te tek tada uključiti pećnicu. Peći ga u pećnici ugrijanoj na 200°C oko 15 minuta pa smanjiti pećnicu na 170°C i peći ga još 20 minuta.
- Tepsiju s kolačem izvaditi na rešetkastu podlogu, premazati ga marmeladom i posuti orasima ili preliti glazurom od čokolade
- Ohladiti i sjeći po želji
Link izvora: vrtaljica.blogspot.com
Objavi komentar