Sastojci:
Za koru:
4 jaja
175 gr šećera u prahu
100 gr brašna
1 kašika ulja
140 gr isjeckanih oraha
Za fil:
300 ml tučenog vrhnja
2 kašike šećera
1 kašika vanilla ekstrakta
Za fil od kafe:
140 gr maslaca
300 gr šećera
1 kašika mlijeka
1 kašika arome kafe
Za dekoraciju:
100 gr sitno isjeckanih oraha
50 gr krupnije isjeckanih oraha
8 prepolovljenih oraha
Priprema:
Zagrijte rernu na 190 °C.
Premažite uljem 3 okrugla kalupa dimenzija 3 x 20 cm.
Da biste napravili koru, mikserom umutite šećer i jaja, zatim dodajte brašno, pa ulje i orahe.
Prelijte u kalupe, pecite 15 minuta, pa ostavite da se ohladi.
Umutite vrhnje sa šećerom i vanilijom i ostavite na stranu.
U posebnoj posudi umutite maslac sa pola od pripremljene količine šećera, zatim dodajte preostali šećer, mlijeko i aromu kafe, pa nastavite mućenje dok ne izjednačite sve sastojke.
Na prvu koru premažite 1/3 fila od vrhnja, zatim stavite drugu koru, fil i treću koru.
Preostalu količinu fila stavite u vrećicu za dekoraciju sa oblikom zvijezde.
Premažite cijelu tortu filom sa aromom kafe.
Sitno isjeckane orahe nalijepite oko torte, krupnije isjeckane na površinu torte stavite.
Dekorišite preostalom kremom površinu torte, pa stavite prepolovljene orahe.
Ostavite na hladno mjesto najmanje jedan sat prije posluživanja. (www.kuhar.ba)
Objavi komentar