Sastojci
Biskvit:- 6 jaja
- 150 g šećera
- 20 g kakaa
- 60 g brašna
- 40 g otopljenog putera
Preliv:
- 2 kašike šećera
- 50 ml vode
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike ruma
Krema:
- 180 ml slatke pavlake
- 170 g čokolade za kuhanje
- 1 kašika ruma
- 1 vrećica Nescafe Cappuccina
Glazura:
- 130 g čokolade za kuhanje
- 60 ml slatke pavlake
Priprema
- Biskvit: Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg; postepeno dodavati šećer. Zatim dodati i jedno po jedno žumance, miksati svo vrijeme.
- Dodati i istopljeni puter.Na kraju dodajte kakao i brašno, pa sjedinite. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, pa sipajte u veliki pleh, obložen papirom za pečenje. Peći na 200 C, 10-tak minuta. Na isti način pripremite i drugu polovinu smjese. Pečen biskvit ostavite da se ohladi. Zatim presjecite oba biskvita popola, tako da dobijete 4 jednaka dijela.
- Sirup: Prokuhajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa dodajte rum. Svaku koru premažite sirupom. Krema: Vrhnje prokuhajte, pa prelijte preko izlomljene čokolade. Dobro izmješajte, dodajte rum i Cappuccino, pa izmiksajte. Ostavite u frižider da se ohladi i stegne. Podijelite na 4 dijela. Na tacnu stavite prvu koru, premažite filom.
- Zatim poklopite drugom korom. Opet premažite filom, pa poklopite trećom korom. I treću koru premažite filom, pa poklopite četvrtom korom. Četvrtu koru poklopite nečim, pa ostavite 10-tak minuta. Zatim premažite preostalom kremom.
- Zagrijati vrhnje, pa preliti preko izlomljene čokolade. Izmješati, pa ostaviti da se ohladi. Premazati glazurom. Kad se glazura stegne, rezati na parčad!
Izvor: (www.recepti.com)
Objavi komentar