Sastojci:
Za biskvit:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 9 kašika mljevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
Fil 1:
- 100 g mljevenih oraha
- 200 g šećera u prahu
- 150 ml mlijeka
- 150 g putera
- 4 banane
Fil 2:
- 600 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g šećera u prahu
- 150 g putera
- 4-5 banana
- Za dekoraciju:
- 300 ml vrhnja za šlag
- 50 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Polupamo jaja i odvojimo bjelanca od žumanaca. U žumanca dodamo 4 kašike šećera. Dobro umutimo: i bjelanca ulupamo sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. Pažljivo sjedinimo i dodamo brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Obložimo veliki četvrtasti pleh papirom za pečenje i istresemo polovinu smjese. Pečemo 15 tak minuta na 200 C. Na isti način ispečemo još jednu koru!
Fil 1: 150 ml mlijeka zagrijemo, pa prelijemo mljevene orahe. Prohladimo, pa dodamo puter izmiksan sa šećerom u prahu. Mutimo mikserom!
Fil 2: Prokuhati 500 ml mlijeka, pa dodamo puding umućen sa 100 ml mlijeka. Gotov puding prohladiti, pa dodati puter sa šećerom u prahu. Izmiksati.
Pečenu koru premazati polovinom I fila, Redamo 2 banane i uvijemo u rolat. Na isti način uvijemo i drugi rolat. Siječemo rolate i poredamo ih umjesto dna kalupa za tortu. Filujemo polovinom II fila. Pa poredamo isječene banane.
Na banane nanesemo ostatak II fila. Zatim poredamo isječene rolate pripremljene od drugog biskvita. Ohladiti tortu u frižideru. Zatim odkloniti kalup i cijelu tortu premazati umućenim šlagom i posuti ribanom čokoladom.Izvor: (namirnice.ba)
Objavi komentar