Sastojci:
- 12 listova kora za baklavu
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g mljevene plazme ili nekog drugog keksa
- 100 g rendane čokolade
- 3 kašike šećera
- 4 kašike griza
- 100 ml ulja
- malo vode
- i još:100 ml ulja
- 50 g putera
- sirup:600 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 700 ml vode
Priprema:
Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi. Sjediniti mljevene orahe, mljevenu plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer, 100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna. Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom. Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja, preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale “rolate”. Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta.Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom.Kada se ohladi, poslužiti!Izvor: (namirnice.ba)
Objavi komentar