Karamel torta

karamel torta 

Sastojci:


    5 jaja
    5 kašika šećera
    5 kašika brašna
    1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

    500 ml mleka
    6 kašika šećera
    500 ml slatke pavlake
    2 kesice želatina

Sirup:

    200 ml vode
    2 kašike šećera
    2 kesice kapućina ( čokolada )
    1 kašičica ekstrata ruma

Još:

    4 kašike šećera
    200 gr oraha i lešnika

Glazura:

    100g bele čokolade
    100 ml slatke pavlake
    3 kašike šećera

Priprema:

Prvo karamelizujte 4 kašike šećera, pa cele orahe 200gr i ostavite da se ohladi na papiru za pečenje. Izlomite i sameljite.

Zatim pravite kore. Ulupajte belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca.

Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i stavite da se peče u okruglom kalupu prečnika 23cm na 180 stepeni dok ne porumeni.

Dok se kora peče pravite krem. Karamelizujte šećer, pa dodajte mleko i ostavite na vati da se šećer otopi,

pa ostavite da se ohladi.

Ulupajte slatku pavlaku.

Kad se karamel ohladio sipajte ga preko slatke pavlake uz mućenje.
Želatin potopite u 50ml vode da nabubri 5 minuta, pa ga zagrejte, da ne provri, samo da se otopi, pa istresite u slatku pavlaku i sjedinite.

Os tog krema odvojite 1/3 i u nju dodajte 4 kašike karamelizovanih oraha.

Ohladjenu koru presecite na dva dela.

Napravite sirup. Prokuvajte vodu i šećer pa dodajte kapućino i rum i prohladite, pa sa pola mere prelijte prvu koru koju ste stavili u kalup.

Preko kore nanesite pola belog krema, pa istresite krem sa karamelizovanim orasima i onda polako istresajte, najbolje manjom kutlačom ostatak belog krema.

Poklopite drugom korom koju ćete isprskati ostatkom sirupa. ostavite u frižideru 4h da odstoji.

Otopite šećer, karamelizujte, pa doadjte slatku pavlaku i belu čokoladu i ostavite na vatri da se sve sjedini.

Ovom smesom prelijte tortu i pospite ostatkom karamelizovanih oraha.(brzikolaci.com)
Sastojci:
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
  • 500 ml mleka
  • 6 kašika šećera
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kesice želatina
Sirup:
  • 200 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice kapućina ( čokolada )
  • 1 kašičica ekstrata ruma
Još:
  • 4 kašike šećera
  • 200 gr oraha i lešnika
Glazura:
  • 100g bele čokolade
  • 100 ml slatke pavlake
  • 3 kašike šećera
- See more at: http://brzikolaci.com/torte-recepti/karamel-torta-5.html#sthash.ubI4yU9z.dpuf
Sastojci:
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
  • 500 ml mleka
  • 6 kašika šećera
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kesice želatina
Sirup:
  • 200 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice kapućina ( čokolada )
  • 1 kašičica ekstrata ruma
Još:
  • 4 kašike šećera
  • 200 gr oraha i lešnika
Glazura:
  • 100g bele čokolade
  • 100 ml slatke pavlake
  • 3 kašike šećera
- See more at: http://brzikolaci.com/torte-recepti/karamel-torta-5.html#sthash.ubI4yU9z.dpuf

Objavi komentar