Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 6 kašika brašna
- 1 kašika limunovog soka
- malo narendane limunove kore
- pola praška za pecivo
Za krem:
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g mljevenog keksa
- Petit ili plazma
- 250g mljevenih i prepečenih lješnjaka
- 500 ml Cole
- 1 vanilin šećer
- 5 kašika limunovog soka
- 1 šlag
Priprema:
Bjelanca odvojiti od žumanaca, pa od bjelanaca umutiti čvrst snijeg. Žumanca pjenasto izmješati sa šećerom, vanilom i koricom od limuna. Brašno pomješati s praškom za pecivo pa ga naizmenicno sa bjelancima dodati u žumanca. Pripremljenu masu sipati u pouljen i pobrašnjen kalup (35 x 20 cm) i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Krema: Colu kratko prokuhati sa šećerom, vanilom pa pomješati sa mljevenim keksom i lješnjaicima. Tome dodati vanilin šećer, limunov sok i sve izmješati u jednoličnu smjesu. Pečenu koru ohladiti, po njoj rasporediti pripremljen krem i preko umućen šlag. Ohlađen kolač isjeći na štangle i služiti kada se potpuno ohladi.
Objavi komentar