Podloga:
250 gr mljevene plazme ili nekog drugog keksa
100 gr margarina sa aromom vanilije
4-5 kašika mlijeka
Krema:
100 gr lješnik karamela
300 ml vrhnja za šlag
100 gr margarina sa aromom vanilije
Glazura:
100 gr mliječne čokolade
50 gr čokolade za kuhanje
2 kašike šećera
250 ml vrhnja za šlag
30 gr margarina
Priprema:
Otopiti margarin, pa preliti preko mljevenog keksa. Dodati i mlijeka, po potrebi ,pa od mase oblikovati podlogu.
U vrhnje dodati karamele, pa zagrijati, dok se karamele ne otope. Maknuti sa vatre, pa dodati i margarin. Miješati dok se margarin ne otopi, pa ostaviti da se krema prohladi.
Hladnu kremu preliti preko podloge od keksa, pa ostaviti u frižider da se stegne.
Zagrijati vrhnje, šećer i čokoladu, pa kad se čokolada otopi, dodati i margarin. Miješati dok se ne otopi, pa ostaviti da se prohladi.
Preliti preko kreme od karamela, pa ostaviti u frižider da se glazura ohladi i stegne. Rezati na parčad i uživati! (kuvajmo-blogovski.com)
U vrhnje dodati karamele, pa zagrijati, dok se karamele ne otope. Maknuti sa vatre, pa dodati i margarin. Miješati dok se margarin ne otopi, pa ostaviti da se krema prohladi.
Hladnu kremu preliti preko podloge od keksa, pa ostaviti u frižider da se stegne.
Zagrijati vrhnje, šećer i čokoladu, pa kad se čokolada otopi, dodati i margarin. Miješati dok se ne otopi, pa ostaviti da se prohladi.
Preliti preko kreme od karamela, pa ostaviti u frižider da se glazura ohladi i stegne. Rezati na parčad i uživati! (kuvajmo-blogovski.com)
Sastojci:
Biskvit:
- 7 bjelanaca
- 7 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 150 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Krema:
- 7 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 750 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 4 kašike gustina
- 1 margarin
Za dekoraciju:
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg, pa dodati brašno. Lagano izmješati, pa izliti u kalup obložen papirom za pečenje.
- Peći na 180°C oko 15 minuta.
- Pečeni biskvit, dok je još topao, izbockati viljuškom, pa preliti toplim mlijekom u koje smo dodali vanilin šećer. Biskvit ohladiti.
- Umutiti žumanca i šećer, pa dodati malo mlijeka, gustin i puding. Ostatak mlijeka prokuhati, pa dodati umućenu smjesu. Mutiti dok krema ne dobije gustinu, pa skloniti sa vatre.
- U ohlađenu kremu dodati omekšao margarin, pa sve dobro izmiksati. Na biskvit staviti kremu, pa sve premazati i dekorisati umućenim šlagom. Dobro ohladiti u frižideru. (kuvajmo-blogovski.com)
Sastojci:
Biskvit:
- 7 bjelanaca
- 7 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 150 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Krema:
- 7 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 750 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 4 kašike gustina
- 1 margarin
Za dekoraciju:
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg, pa dodati brašno. Lagano izmješati, pa izliti u kalup obložen papirom za pečenje.
- Peći na 180°C oko 15 minuta.
- Pečeni biskvit, dok je još topao, izbockati viljuškom, pa preliti toplim mlijekom u koje smo dodali vanilin šećer. Biskvit ohladiti.
- Umutiti žumanca i šećer, pa dodati malo mlijeka, gustin i puding. Ostatak mlijeka prokuhati, pa dodati umućenu smjesu. Mutiti dok krema ne dobije gustinu, pa skloniti sa vatre.
- U ohlađenu kremu dodati omekšao margarin, pa sve dobro izmiksati. Na biskvit staviti kremu, pa sve premazati i dekorisati umućenim šlagom. Dobro ohladiti u frižideru. (kuvajmo-blogovski.com)
Ledena torta
Ledena torta
Objavi komentar