Prhka makovnjača

prhka-makovnjaca-retus-one-ploske-iza

Sastojci

  • ZA TIJESTO
  • 40 dag brašna
  • 4 žumanca
  • 10 dag šećera
  • 25 dag maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice vrhnja
  • ZA NADJEV
  • 2 jaja
  • 15 dag šećera
  • 30 dag oraha/maka
  • 2 žlice mlijeka
  • ZA KVASAC
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 2 dl mlakog mlijeka

Koraci pripreme

  • 1 Razmutite kvasac u 2 dl mlijeka, dodajte šećer i brašno. Stavite na toplo da se uzdiže.
  • 2 Uzdigli kvas umijesite u prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo; maslac i jaja.
  • 3 Zamijesite tijesto pa ga dobro izradite rukama.
  • 4 Podijelite tijesto na četiri dijela pa koru po koru tanko razvaljajte.
  • 5 Za nadjev jaja i šećer pjenasto umutite metlicama.
  • 6 Dodajte mak, odnosno orahe.
  • 7 Razvaljanu koru premažite tankim slojem nadjeva, pazeći da ga ne nanosite baš do ruba.
  • 8 Pažljivo zarolajte kako vam nadjev ne bi iscurio.
  • 9 Radite li orahnjaču, postupak za nadjev je isti osim što umiješate orahe.
  • 10 Stavite u namašteni lim.
  • 11 Postupak ponovite sa sljedeće tri kore pa pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva.

Objavi komentar