Za biskvit je potrebno:
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 8 žlica mljevenih oraha
- 3 žlice brašna
Umutiti dobro jaja sa šećerom pa im dodati mljevene orahe pomiješane s brašnom. Ovo dodavati postupno miješajući lagano žlicom. Kada ste to izmiješali preliti u oblik za torte. Ja u zadnje vrijeme koristim onaj promjera 28 cm. Može i manji. Peći u dobro zagrijanoj pećnici (zagrijati na 230 °C) oko 5 minuta, zatim pećnicu smanjiti na oko 180 - 200 °C još oko pola sata. Pečenu koru izvaditi, staviti na rešetku da se hladi.
Dok se kora peče i hladi pripremiti fil I. Za njega je potreno:
- 250 g maslaca ili margarina (šta ko voli)
- 12 žlica šećera u prahu
- 6 žumanjaka
- 150 g mljevenih oraha
- 150 g plazma keksa (koristila sam i Krašov "pettite beure")
- 2 dcl soka od narandže
- 100 g čokolade za kuhanje
A, postupak ide ovako:
- Keks složiti na tacnu, preliti sokom i ostaviti da keks upije sok.
- Žumanjke i šećer miješati na pari dok se ne zgusnu (15.20 min) te ohladiti
- Umutiti maslac pa mu dodati žumnjke. Kada je dobro umućeno dodati mljevene orahe a zatim namočeni keks. Izjednačiti pa polovicom fila premazati ohlađeni biskvit.
- U drugu polovicu dodati omekšalu čokoladu ( ja je ostavim u pećnici poslije pečenja biskvita) pa opet dobro ujednačiti i premazati prvu polovicu fila.
E, sada, treba pripremiti drugi fil za koji je potrebno:
- 6 bjelanjaka
- 6 žlica šećera (kristal)
- 2 x 150 g šećera
a priprema se ovako:
- Prvo staviti u dvije posude po 150 g šećera.
- U jedan stavite malo vode i stavite kuhati da dobijete "ušpinovani" šećer.
- Drugi stavite na vatru (u suhu posudu) i grijte ga polako da se otopi - karamelizira. Karamelizirajte ga sve dok ne počne dobro pjeniti.
- Dok se šećer otapa u većem sudu mutite bjelanjke, kada su umućeni dodajte im jednu po jednu onih 6 žlica šećera. Za to vrijeme će se i ukuhati šećer. Prvo u pripremljene bjelanjke dodajte ukuhani šećer ali polako. Smjesa će postati sjajna i glatka i biće topla pa dodajte karamelizirani šećer koli je već zapjenio. Njega saspite u bjelanjke i neprestano mutite. Sada još mutite sve dok se dobro ne ohlade. Bar, jedno 5 minuta. Dobićete gustu, sjajno "masnu" kremu!
- I, drugi fil je spreman!
- Nanesite ga na tortu odozgo i sa strana. Pošto ja ništa ne ukrašavam, moj je maksimum za ovu tortu pljosnatom stranom noža ga malo izlupati da postane namreškana. Preuzeo sa: (www.recepti.hr)
Objavi komentar