Bananita
in
Torte
- on 06:27
- No comments
SASTOJCI:
Biskvit:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
2 kašika brasna
1/2 vrećice praška za pecivo
Krema:
1 litra mlijeka
2 pudinga sa okusom vanilije
4 kašike brašna/ vrhom pune šećera po ukusu/zavisi od slatkosti pudinga
2 vrećice Bourbon vanilije
250 grama maslaca
2 kašika šećera u prahu
Čokoladna glazura:
120 gr čokolade za kuhanje
80 gr maslaca
8 kašika slatkog vrhnja
i još:
6 banana
400 ml slatkog vrhnja
2 krem-fixa
1 limun sok
PRIPREMA:
Biskvit:
Odvojiti bjelajnke od žumanjaka. Izlupati bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, jedan po jedan žumanjak, miksati da dobijete gustu smjesu. Pomješajte orahe, brašno i prašak te pažljivo dodajte smjesi od jaja. Peći u limu od pečnice. Hladan biskvit presjeći na dva dijela.
Krema:
Pomiješati brašno, puding i vaniliju sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa šećerom (količina po želji) i u kipuće dodati puding. Kremu ohladiti, ponekad promiješati da se ne stvori korica. Pjenasto izraditi maslac sa šećerom u prahu. Postepeno dodavati puding koji bi trebao biti sobne temperature.
Završni radovi:
Na tačnu staviti jedan biskvit, na njega podijeliti polovinu kreme. Na kremu dolazi drugi biskvit te druga polovina kreme. Banane oguliti i vodoravno razrezati na pola, te ih provući kroz limunov sok. Poslagati ih po gornjem sloju kreme. Banane malo rukom ispraviti da budu “ravnije”. Kad ste stavili banane, bogato ih zalijte sa čokoladnim preljevom. Gornji dio kolača ( kremu i banane ) omotati sa aluminijskom folijom, da vam se čokolada ne bi previše slijevala sa kolača. Banane moraju biti dobro zalivene čokoladom da ne pocrne. Ohladiti i ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.
Objavi komentar