SASTOJCI
- 50 dag brašna
- 4 dag kvasca
- 3 dl mlakog mlijeka
- 5 dag šećera
- 2 žlice ulja
- 2 žumanjka
- ½ žličice soli
- 3 žlice ruma
- pekmez od šljiva
- šećer u prahu
- ZA PRŽENJE
- 1 l ulja
Priprema – krofne
- U posudu naspite dio brašna, malo šećera,kvasac i mlijeko pa dobro izmješašajte nastali kvas.
- Pokrijte ga i pustite da naraste na toplome mjesto oko 20 minuta.
- Kada se kvas uzdigne, dodajte mu ulje, preostali šećer, žumanjke, sol, rum i polako miješajući postepeno dodavajte preostalo brašno. Zamijestite tijesto da bude potpuno jednolično jer o tome ovisi kvaliteta budućih krofni.
- Ponovno stavite tijesto za krofne na toplo mjesto da uzraste još 30-ak minuta.
- Tijesto razvaljajte na debljinu od 2 cm pa čašom izrežite krugove.
- Na svaki krug tijesta stavite po žlicu pekmeza od šljiva i pokrijte ih sljedećim krugom tijesta. Rubove oprezno pritisnite da lijepo prijanjaju i tada sve buduće krofne stavite da uzlaze još 20-ak minuta na toplo mjesto.
- Zagrijte ulje na oko 180°C i u nj položite nekoliko krafni pa pržite oko 3 minute. Nakon 3 minute, krofne okrenite i nastavite pržiti još naredne 3 minute. Postupak ponovite sa ostalim krofnama.
- Ispržene krofne pospite šećerom u prahu.
- Korfne su gotove i spremne za serviranje. U slast!
Objavi komentar