Gianduia

Recepti - 5 - slika

Potrebno je:

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 160 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 250 g sitno sjeckanih lješnjaka (ja sam ih prethodno tostirala i očistila od lupine)
  • 15 g brašna
  • 5 kom jaja (posebno bjelanci a posebno žumanci)
  • malo soli

Za glazuru:

  • 100 g čokolade i
  • 3 žlice ulja

Postupak

  1. Razdvojiti žumanca od bjelanaca i umutiti bjelanca s malo soli
  2. U zdjeli iznad pare otopiti izmrvljenu čokoladu, maslac i šećer
  3. Kada smjesa postane ujednačena skinuti je s vatre pa dodati 5 žumanaca neprestano mješajući zatim 50 g sjeckanih ljašnjaka i 15 g brašna. Sve dobo umutiti kuhinjskom žicom
  4. Na kraju u ovu smjesu umiješati umućena bjelanca i to tako što ćete ih dodavati prvo 1/3 pa ostatak
  5. Pomastiti kalup promjera 23 cm, obložiti ga pek papirom pa i njega isto tako pomastiti.
  6. Posuti dno ostatkom sjeckanih ljašnjaka, dobro ih utisnuti pa sipati preko njih smjesu za tortu, poravnati je. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 - 190 °C oko 30 minuta.
  7. Ohladiti tortu u kalupu, preokrenuti je, skinuti nježno papir.
  8. Preliti glazuru preko lješnjaka! Za glazuru ja sam se poslužila čuvenim Laninim receptom: 3 žlice ulja i 100 g čokolade rastopiti (ne dozvoliti da prokuha) i preliti tortu!

Objavi komentar