- BISKVITNO TIJESTO
- 200 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 175 g maslaca
- 4 jaja
- 1 bourbon vanilin šećer
- 125 g šećera
- 125 g pšeničnog brašna
- ½ žličice soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 25 g instant praha za cappuccino
- KREMA
- 13 g instant praha za cappuccino
- 200 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 150 ml vruće vode
- PREMAZ
- 70 grama šećera
- 500 g sira mascarponea
- 250 g nemasnog svježeg kravljeg sira
- PRELJEV
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 g vrhnja za šlag
Recept za cappuccino tortu
Priprema biskvitnog tijesta
- Tamnu čokoladu razlomite na kockice pa ju zajedno sa maslacem rastopite u lončiću na pari.
- Rastopljenu čokoladu i maslac ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Jaja tucite električnim mikserom s metlicama pri najvećoj brzini dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- Vanilin šećer pomiješajte sa šećerom i soli pa postepeno dodavajte istučenoj smjesi od jaja i miješajte još 3 minute.
- Prašak za pecivo pomiješajte sa pšeničnim brašnom i prahom za cappuccino pa prosijte na masu od jaja i umiješajte električnim mikserom pri najnižoj brzini.
- U smjesu na samom kraju pažljivo dodajte ohlađenu smjesu od maslaca i čokolade i promiješajte.
Pečenje biskvitnog tijesta
- Kalup za torte promjera 26 cm obložite masnim pek papirom.
- U kalup ulijte pripravljenu smjesu za biskvitno tijesto i poravnajte.
- Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C pa tortu stavite na pečenje oko 30 minuta.
- Ispečeno biskvitno tijesto iskrenite na rešetku za kolače koju ste obložili pek pairom i ostavite biskvit da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Od ohlađenog biskvita odvojite pek papir pa biskvit vodoravno prerežite.
Priprema kreme
- U lončiću izmiješajte prah za cappuccino sa vrućom vodom.
- Čokoladu nalomite na kockice pa ju rastopite u otopljenom cappuccinu dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi malo zagrijte.
- Čokoladnu kremu rasporedite po donjem dijelu biskvita, poravnajte pa na nj položite gornji biskvit.
Priprema premaza
- U posudi pomiješajte šećer i sir mascarpone te mikserom s metlicama dobro izmiješajte.
- U to kratko umiješajte nemasni svježi kravlji sir.
- Sa premazom namažite površinu i rub biskvita za cappuccino tortu.
- Cappuccino tortu stavite u hladnjak otprilike 2 sata kako bi se dobro ohladila.
Priprema preljeva
- Vrhnje za šlag zagrijte u lončiću pa ga maknite s vatre.
- Čokoladu za kuhanje nalomite na kockice pa ju rastopite u zagrijanom vrhnju uz neprestano miješanje. Miješajte onoliko vremena koliko je potrebno da dobijete glatku smjesu.
- Preljev ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne stavljajte ga u hladnjak).
- Pripravljenim peljevom prelijte površinu rashlađene torte i rasporedite žlicom da malo curi preko ruba.
- Cappuccino tortu stavite u hladnjak na tridesetak minuta prije posluživanja kako bi se preljev stvrdnuo.
U slast!
Izvor: Dr. Oetker – Čokoladni kolači
Objavi komentar