Sastojci:
- 1 kg krompira
- 150 gr brašna
- 2 jaja
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka, isjeckana
- 250 gr mljevene govedine
- 70 gr paradajz sosa
- 2 kašike iznrvljenog korijandera
- 2 kašike ribizli
- 400 gr prezle
- Dodatno ulje za prženje
Priprema...!!
- Krompir ogulite, skuhajte i zgnječite.
- Dodajte brašno i 1 jaje, dobro promiješajte i ohladite.
- Isjeckani luk propržite u tavi, na zagrijanom ulju, pa dodajte mljevenu govedinu.
- Kada govedina dobije smeđkastu boju dodajte paradajz sos i kuhajte još 1 minut.
- Pospite ruke brašnom, pa uzmite malo smjese od krompira kako biste tapkanjem rukama napravili oblik diska.
- Na sredinu stavite malo govedine, pa urolajto tijesto od krompira prem aunutrašnjosti, zatvarajući i bočne dijelove koji su otvoreni, kako biste dobili izgled kroketa.
- Od ove smjese možete napraviti 12 kroketa na isti način na koji ste pripremili prethodni.
- Prezlu stavite u jedan tanjir, a u drugom umutite preostalo jaje.
- Svaki kroket potopite u jaje, pa uvaljajte u prezlu.
- Poredajte ih na pleh, pa ostavite 1 h u frižider da očvrsnu.
- Nakon što očvrsnu, krokete pržite u tavi na zagrijanom ulju dok ne dobiju ujednačenu zlatnu boju.
Objavi komentar