Sastojci
- 6 žlica maslaca
- glavica luka ili poriluk srednje veličine
- 300 g svježih šampinjona
- 4 šalice pilećeg temeljca
- vezica peršina
- 0.5 dl konjaka
- šaka (pola šalice) suhih vrganja
- sol, papar
Koraci pripreme
- 1Suhe gljive namočite u mlakoj vodi i ostavite ih da omekšaju dok ne pripremite sve ostalo. Sitno nasjeckajte luk, šampinjone narežite na tanke ploške.
- 2Rastopite maslac u tavi pa mu dodajte luk ili poriluk. Pustite neka uvene, desetak minuta, ali da ne potamni. Nakon toga dodajte šampinjone i ocijeđene suhe gljive.
- 3 Sve prelijte vrućim temeljcem, blago posolite i dodajte vezicu peršina zavezanu kuhinjskim koncem. Pustite neka se kuha na srednje jakoj vatri oko 45 minuta.
- 4 Nakon toga izvadite i bacite peršin. Juhu s gljivama prebacite u blender i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ravnomjernu glatku smjesu. Tada vratite na vatru. U juhu dodajte konjak i dotjerajte začine, sol i papar po ukusu. Kuhajte još nekoliko minuta.
- 5 Poslužite s kriškama prepečenog kruha koje ste natrljali češnjakom. Možete na njima zapeći i ploške sira i vrganja.
- 6 Savjet: Sličnu juhu možete napraviti i od nekih drugih svježih i suhih gljiva.
Objavi komentar