Sastojci:
Za koru:
- 125 gr maslaca
- 60 gr šećera u prahu
- 150 gr brašna
- 30 gr kakaoa
Karamel:
- 250 gr maslaca
- 125 gr šećera u prahu
- 400 gr mlijeka
- Čokoladni preljev:
- 30 gr maslaca
- 200 gr istopljene čokoalde za kuhanje
- 30 gr istopljene bijele čokolade
Priprema:
- Da biste napravili koru, stavite maslac, šećer, brašno i kakao u jednu posudu i miksajte dok se ne formiraju mrvice.
- Stavite smjesu u posudu za pečenje dimenzija 18×28 cm koju ste prethodno premazali maslacem.
- Pritisnite nekoliko puta dlanom kako bi smjesa bila ravnomjerno raspoređena.
- Pecite u rerni 20-25 minuta na 180 °C, nakon toga ostavite koru da se ohladi.
- U posebnu posudu stavite maslac, šećer i mlijeko, pa na laganoj temperaturi miješajte smjesu dok se maslac ne istopi.
- Nakon što smjesa proključa smanjite temperaturu, pa nastavite miješati dok smjesa ne dobije blijedu karamel boju, pazeći d a se ne zalijepi za dno posude.
- Karamel smjesu premažite preko kore.
- Istopljenu čokoladu izmiješajte sa istopljenim maslacem, pa premažite preko karamel-fila.
- Ostavite u frižider da odstoji najmanje 1 h.
Izvor: kuhar.ba
Objavi komentar