Ćevapi, bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inostranstvu. Donosimo vam recept za savrene ćevape.
Sastojci:
- 750 gr junetine
- 250 gr ovčetine
- 1 kašika soli
- 1 kašika vegete
- 1 kašika bibera
- 1/2 glavice bijelog luka
- 1 kašika kajmaka
- malo mineralne
Obavezni prilozi:
- Što više crvenog luka to bolje :)
- kajmak ili ajvar po želji
Poljev za lepinu:
- provrela voda
- malo goveđeg temeljca ili kocka
- vegeta
- malo ulja
- peršunov list
- bijeli luk
- biber
Priprema poljeva:
- Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća
Priprema ćevapa:
- Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
- U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
- Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
- Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
- Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
- Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
- Lepinje namoćite zaljevom i malo zapecite
Izvor: Magazin.ba / domaci-recepti.blogspot.com
Objavi komentar