Esterhazi torta je izvanredna poslastica za specijalne prilike. Originalnost ove torte je u korama bez brašna i specifičnom ukrašavanju čokoladnom glazurom u obliku mreže.
Sastojci:
Kore:
- 8 belanaca
- 200 g badema
- 170 g šećera
- 250 ml mleka
- 8 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 150 g maslaca
- 50 g gustina
- 2 kesice vanilin šećera
Bela glazura:
- 400 g šećera u prahu
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašike ulja
Čokoladna glazura:
- 50 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Priprema:
- Belanca izmiksirati u čvrst sneg, polako dodavati oguljene, mlevene, pečene bademe i šećer. Od te smese peći (osušiti) 6-7 kora na 100°C najmanje 60 minuta.
- Za fil u malo hladnog mleka umešati gustin pa ga sipati u ostatak mleka, dodati šećer, žumanca i vanilin šećer. Ovako umešan fil kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Gotov fil skinuti sa pare i ohladiti. Penasto umutiti maslac pjenasto pa ga kašikama postepeno dodavati filu uz stalno mućenje.
- Za belu glazuru umutiti šećer u prahu sa uljem i sokom od limuna pa postepeno kašikom dodavati vruću vodu mešajući dok se ne dobije gusta smesa.
- Za čokoladnu glazuru rastopiti čokoladu sa uljem na niskoj temperaturi.
- Sa filom premazati sve ohlađene kore. Gornju koru premazati belom šećernom glazurom. Na kraju čokoladnom glazurom ukrasiti esterhazi tortu.
Objavi komentar