Torta za sve prilike! Neodoljiva kombinacija višanja, krušaka, oraha, prženih lešnika i slatke pavlake čine princez tortu u isto vreme raskošnom, laganom i osvežavajućom.
Sastojci:
Kore:
- 15 belanaca
- 15 kašika šećera
- 15 kašika griza
- 12 kašika oraha
- 3 kašike prženih lešnika
- 15 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 375 g maslaca
- 4 kesice vanilin šećera
Voće:
- 700 g višanja iz kompota
- 200 ml soka iz kompota od višanja
- 100 g šećera
- 700 g krušaka iz kompota
- 200 ml soka iz kompota od višanja
- 70 g šećera
Ukrašavanje:
- 700 ml slatke pavlake
- 4 kesice vanilin šećera
Priprema:
- Za svaku koru umutiti čvrst sneg od 5 belanaca. Uz postepeno dodavanje 5 kašika šećera dobro umutiti smesu. Potom postepeno dodavati i umešati 5 kašika griza, 4 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku mlevenih lešnika. Smesu preneti u pleh obložen pek papirom i peći na 210°C oko 15 minuta. Na ovaj način ispeći tri kore.
- Za krem dobro umutiti žumanca sa šećerom i skuvati na pari na niskoj temperaturi uz stalno mešanje. Kad se krem zgusne i prohladi, dodati i sjediniti prethodno dobro umućen maslac i vanilin šećer.
- Višnje bez koštica, sok iz kompota od višanja i šećer kuvati oko 25 minuta pa procediti. Istim postupkom pripremiti kruške iz kompota. Iseckati višnje i kruške.
- Krem podeliti na dva dela – u jedan staviti iseckane višnje, a u drugi deo iseckane kruške.
- Mikserom dobro umutiti slatku pavlake s vanilin šećerom.
- Kremastu letnju tortu filovati sledećim redosledom: na prvu koru staviti i rasporediti krem s kruškama, na to staviti drugu koru i na nju staviti i rasporediti krem s višnjama preko koga se stavlja treća kora, koja se premazuje umućenom pavlakom kao i cela torta sa strane.
Izvor: kuhinjarecepti.com
Objavi komentar