Rum štangle

 

Sastojci:

za koru:

  • 6 jaja 240 g šećera 180 g brašna  
  • 140 g margarina

za fil:

  • čaša je od jogurta (180 ml)
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša vode 300 g mlevenih oraha 3 štangle čokolade 240 g margarina 

za glazuru:

  • 4 štangle čokolade malo ulja malo mleka

Priprema:

  • Umutite 6 belanca uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte žumanca i penasto umutite. Dodajte brašno i rastopljen i prohladjen margarin. Lagano sjedinite špatulom i izlijte masu u podmašćen pleh dimenzija približno 40x30. Vreme pečenja prilagodite svojoj rerni, bitno je da testo ostane žuto, proverite čačkalicom da li je pečeno.
  • Pečeni patišpanj ostavite da se ohladi pa ga prebacite na poslužavnik, isecite krajeve i poravnajte ga. Krajeve patišpanja izmrvite u posebnoj činiji.
  • Za fil ušpinujte lagano šećer sa čašom vode, pustite da vrije oko 15-ak minuta. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, mešajte da se čokolada otopi i odmah prelijte preko mlevenih oraha. Promešajte da se lepo sjedini. Margarin penasto umutite mikserom pa sjedinite sa smesom od oraha i dobro izmiksajte. 
  • Na patišpanj rasporedite polovinu fila, posipajte mrvice od  biskvita i odozgo nanesite preostali fil. Poravnajte nožem i ostavite da se stegne pa ga prelijte glazurom od topljene čokolade. 
  • Dobro ohladite i secite štanglice oštrim nožem.

Izvor: omiljenirecepti.blogspot.com

Objavi komentar