Sastojci:
Za biskvit:
- 4 bjelanjca
- 5 žlica brašna (oštro ili glatko)
- 3 žlice kakaa
- 5 žlica šećera
- vanilin šećer s okusom ruma
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 jogurta (oko 1 dl)
- 1 dl ulja
- 1,5 dl mlijeka
- 30 g tamne čokolade za kuhanje
Za kremu:
- 4 žumanjka
- 1/2l vrhnja za šlag
- 25 dag mascarponea (ili običnog kravljeg sira )
- 20 dag bijele čokolade
- 1 vrećica želatine u prahu
- Za biskvit miksati bjelanjke da budu čvrsti, dodati šećer i vanilin šećer, ulje, jogurt i na kraju kratko umiksati prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Peći u manjem kalupu za torte (22cmØ) 25 min. Biskvit pažljivo odvojiti od rubova kalupa, istresti na rešetku za kolače, odvojiti papir za pečenje pa premjestiti biskvit na podlogu za tortu.
- Postaviti oko biskvita obruč od kalupa u kojem se torta pekla pa ga preliti toplim preljevom koji se spremi tako da se čokolada otopi u vrelom mlijeku sve dok sve skupa ne postane ravnomjerno tamna tekućina. Ostaviti biskvit po strani da se čokoladni preljev dobro upije što će mu dati posebnu sočnost.
- Za kremu pjenjačom lagano umutiti žumanjke i 1 dl slatkog vrhnja (taj 1 dl se oduzme od onih 1/2l). Na sasvim laganoj vatri zakuhati tu smjesu i uz neprestano miješanje kuhati kremicu dok se ne počne zgušnjavati (cca 5 min). Rashladiti kremu pa u nju dodati bijelu čokoladu koju ste prethodno otopili. Kada se potpuno ohladi dodati mascarpone i posebno istučeno vrhnje za šlag i na kraju svega želatinu koju ste spremili prema uputi na omotu. (ja sam kolač radila bez želatine, no krema mi je bila nekako mekana i teško se rezalo sve skupa, tako da mislim da će želatina dobro doći). Kremom premazati ohlađeni biskvit.
- Sve skupa posipati ribanom čokoladom i dobro rashladiti (Najbolje preko noći)
Dobar tek!
Izvor. recipeci.com
Objavi komentar