Sastojci:
- 1,200g mekog brašna T-400
- 500ml mleka
- 250ml ulja
- 20g svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 3 jaja
- 4 kašika kakaoa
- sirup
- 600g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 600ml vode
Priprema:
U toplom mleku razmutiti kvasac sa dodatkom šećera i ostaviti da se kvasac aktivira i nadođe. Mikserom umutiti jaja, postepeno dodati ulje i na kraju nadfošli kvasac. Smesu podeliti na dva dela, pa u jedan deo dodati kakao. Brašno podeliti takođe na dva jednaka dela. Zamesiti glatko i mekano testo. U jedan deo dodati kakao. Svaki deo testa podeliti na 4 lopte, a zatim na pobrašnjenoj radnoj ploči rastanjiti oklagijom jednu crnu i jednu belu loptu u veći krug. Beli staviti na crni, pa još malo zajedno rastanjiti oklagijom kako bi se slepili. Iseći na 12 trouglova i formirati u kuflicu svaki isečen deo. Ponoviti postupak sa ostalim testom. Kiflice ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 20 minuta. Šećer, vanilin šećer i vodu sipati u šerpicu i sve zajedno kuvati 5 minuta. Skuvani sirup ostaviti da se ohladi. Pečene kiflice potapati u sirup, a zatim ređati na pleh i na kraju preliti ostatkom sirupa. Povremeno ih okretati kako bi lepo upile sirup sa svih strana.Izor: moje-grne.com
Objavi komentar