Srneća leđa su najčuvenija bečka poslastica posle Zaher torte. Priprema se od najkvalitetnijih sastojaka, s bademima i čokoladom.
Sastojci:
Biskvit:
- 8 jaja
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade za kuvanje
- 200 g badema
- 90 g mlevenog keksa
- 20 g kakaoa
Krem:
- 200 g šećera
- 100 g slatke pavlake
- 150 g maslaca
- 2 kašike kakaa
- 2 kašike ruma
- 100 g mlečne čokolade
Čokoladna glazura:
- 50 g margarina
- 100 g čokolade
- 2 kašike kakaoa
Priprema:
- Umutiti žumanca sa šećerom,vanilin šećerom i maslacem pa dodati omekšalu čokoladu i čvrst sneg od belanaca. Sve dobro izmešati pa uz lagano mešanje dodadvati mlevene bademe, keks i kakao. Pripremljeno testo preneti u pouljen i brašnom posut kalup za srneća leđa. Peći u zagrejanoj rerni na 180º C oko 30 minuta. Pečen kolač dobro ohladiti pa izvrnuti iz kalupa. Zatim ga preseći pažljivo na tri dela.
- Za krem lagano zagrejati sve sastojke da se otope, ali nikako kuvati, ohladiti i dobro umutiti mikserom da postane penasto. U krem pašljivo umešati sitno izlomljenu mlečnu čokoladu.
- Kremom premazati prvi deo biskvita pa na krem staviti drugi deo i njega premazati kremom. Odozgo prekriti trećim delom biskvita.
- Srneća leđa potom preliti čokoladnom glazurom pripremljenom od navedenih sastojaka, a prema ranije datom uputstvu. Na kraju ih ohladiti u frižideru i pre serviranja iseći na šnite.
Objavi komentar