Sastojci:
Kora:
- 6 jaja
- 2 kašike gustina
- 2 kašike brašna,
- 3 kašike šećera,
- kašičica praška za pecivo
- kora od limuna
Fil:
- oko pola kilograma jagoda
- pola kilograma vrhnji za šlag
- 3 kašike šećera u prahu
- šlag pjena
Način pripreme kore:
Žumanca zajedno sa šećerom umutite te u tu smjesu dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. U smjesu dodajte i gustin te sitno narendanu koru od limuna i sve dobro promiješajte.Smjesu staviti u tepsiju sa papirom te peći oko dvadesetak minuta na temperaturi od 180 stepeni. Koru zajedno sa papirom na kome se pekla stavite na krpu blago nakvašenu vodom te ostaviti je da se ohladi.
Priprema fila:
Jagode je potrebno dobro oprati i očistiti te ih isjeckati na sitne komadiće. Pola jagoda izmiksati a drugu polovini ostaviti isjeckanu u komadićima. Umutite vrhnje za šlag, dodajte šećer u prahu, i isjeckane i izmiksane jagode i sve to promiješajte te ostavite da odstoji oko dvadesetak minuta u frižideru.Ohlađemi koru premazati uljem te na nju nanijeti fil te pažljivo rolat uviti folijom. Na kraju rolat premažite šlag pjenom te na vrh rolata dodajte nekoliko cijelih jagoda kao dekoraciju.
Izvor: kolacici.bloger.index.hr
Objavi komentar