Opera torta je poznata francuska slastica, koja se po originalnom receptu radi u obliku pravokutnika. Kombinacija čokolade, sirupa od kave i kreme od lješnjaka zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce.
Biskvit:
- 75 gr šećera u prahu
- 2.5 žlice brašna
- 75 gr badema
- 3 jaja
- 15 gr omekšanog maslaca
- 1 žlica šećera
Čokoladna krema:
- 200 gr tamne kvalitetne čokolade
- 250 ml vrhnja za kuhanje
Sirup od kave:
- 3 žlice šećera
- 3 žlice instant kave
- 185 ml vode
Krema od lješnjaka:
- 70 gr šećera
- 1 bjelanjak
- 100 gr maslaca
- 2 žlice nutelle
U posebnu posudu lagano umutiti 3 bjelanjka ( ne treba biti skroz čvrsta smjesa) i lagano dodavati šećerni sirup i konstantno miješati dok se smjesa skroz ne ohladi. Potom dodati nutellu i sve zajedno pomiješati.
Priprema torte:
Pečeni biskvit isjeci u trake veličine 20x10cm. Prvi biskvit staviti na pladanj na kojoj će se poslužiti torta. Natopiti sirupom od kave, premazati Kremom od lješnjaka, staviti drugi biskvit, natopiti sirupom od kave, premazati sa 1/2 čokoladne kreme, pokriti sa zadnjim biskvitom, natopiti ga sirupom od kave ,pa premazati preostalom kremom od lješnjaka. Staviti u hladnjak da se dobro ohladi.* Mirjana je u ovom receptu pripremila okruglu Opera tortu (kalup od 20 cm) , i premazala čokoladnom kremom samo okolo torte, a vrh torte ukrasila sa otopljenom čokoladnom (200 gr čokolade otopiti sa 3 žlice ulja) i ukrasila bademima.
Izvor. ruza123-cooking.blogspot.com
Objavi komentar