Sastojci:
Za biskvit:
- 5 jaja
- 120 g šećera
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 200 g margarina ili maslaca
- 200 g čokolade za kuhanje
- trebat će vam za cijelu tortu sveukupno 1l vrhnja za šlag( Hole, Hulala ili neko slično)
- Ganache od tamne čokolade – 5 dl vrhnja za šlag
- Ganache od tamne čokolade – 200 g tamne čokolade za kuhanje
- Ganache od mliječne čokolade – 2,5 dl vrhnja za šlag
- Ganache od mliječne čokolade – 100 g mliječne čokolade
- Ganache od bijele čokolade – 2,5 dl vrhnja za šlag
- Ganache od bijele čokolade – 100 g bijele čokolade
Priprema:
Biskvit:
Odvojiti žumanjca i bjelanjca. Otopiti uz miješanje posebno margarin i posebno čokoladu natrganu na kockice. Mali trik za otapanje čokolade: natrganu čokoladu ubacite u vrećicu za zamrzavanje i uronite u vrelu vodu, sačekajte par minuta i čokolada će se otopiti a da niste isprljali niti jednu posudu Jednostavno vrećici odrežite vršak škarama i istisnite čokoladu!Miksati žumanjca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, otopljeni margarin i otopljenu čokoladu.
Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
Izliti u namašćen i pobrašnjen okrugli lim za torte i peći u pećnici na 175℃ 45 min. Bolje bi bilo da je lim što većih dimenzija jer će u protivnom biskvit biti malo predebeo kad se ispeče. Također kolač možete peći u četvrtastom limu i pripremiti ga kao obični kremasti kolač koji će se nakon hlađenja rezati na kocke.
Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1,5 dl kipućeg mlijeka.
Čokoladni preljevi (ganache kreme):
U lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu za kuhanje. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva a meni je jučer trebalo dobrih 10-15 min dok se masa nije ujednačila. To je u biti pravim nazivom ganache krema i u kulinarstvu se ovisno o omjeru slatkog vrhnja i čokolade koristi u razne svrhe – kao krema za torte, za ukrašavanje torti, kao ocaklina…Može se također potpuno ohladiti pa potom opet izmiksati kako bi bila podatna.
Pripremljenu, još vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.
Tortu s prvim preljevom dobro ohladiti sve dok se krema ne stvrdne.
Tada istim postupkom ali sa mliječnom čokoladom pripremiti ganache od mliječne čokolade, izliti ga preko tamnog preljeva pa opet tortu ostaviti na hladnome dok se ne stvrdne i taj sloj.
I na kraju opet istim postupkom pripremiti ganache od bijele čokolade, izliti i njega preko torte i opet dobro rashladiti ovaj put preko noći.
Tek kad je torta potpuno rashlađena odstraniti stranice kalupa za tortu i po želji tortu ukrasiti šlagom.
Objavi komentar