Sastojci za biskvit:
- 500 ml mlijeka
- 6 kašika šećera
- 250 g brašna
- 3 kašike ulja
- 4 kašike pekmeza
- 2 kašike kakaa
- 2 kašičice sode bikarbone
Sastojci za fil:
- 600 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 5 kašika gustina
- 1 kašika prah pudinga od vanile
- 200 g margarina
- 2 vanilin šećera
Priprema:
- Sve sastojke za biskvit umutiti mikserom (smjesa treba da je kao za palačinke). Podijeliti na 4 jednaka dijela.
- Peći u manjem plehu, obloženom papirom za pečenje, u pećnici zagrijanoj na 200°C, svaku koru oko 7-8 minuta.
- U šerpu sipati šećer, pa na laganoj vatri ga karamelizirati. Zatim preliti sa 500 ml mlijeka, pa ostaviti da se karamel otopi.
- Gustin i puding preliti sa 100 ml mlijeka, pa sve dobro umutiti. Kad se karamel otopi, sipati u mlijeko, miješati svo vrijeme, dok krema ne dobije gustinu.
- Ohladiti, pa dodati margarin, dobro izmiksati.
- Svaku koru premazati filom. Premazati i gornju koru. Posuti rendanom čokoladom. Ohladiti, pa rezati na parčad.
Izvor: (
www.kuvajmo-blogovski.com).
Objavi komentar