Cvjet pogača

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac (7g)
  • pola čajne žlice šećera
  • 1 čajna žlica soli
  • 60 ml ulja
  • 1 jaje
  • oko 125 ml mlijeka
  • oko 70 g margarina/maslaca za premazivanje

Ostalo:

  • žumanjak ili bjelanjak ili cijelo jaje
  • bijeli i crni sezam, mak, lan,… za posipanje

Priprema:

  1. Sastojci trebaju biti sobne temperature.
  2. U posudu stavite brašno, suhi kvasac, šećer, sol, ulje, jaje i mlijeko pa zamijesite tijesto (po potrebi dodajte još mlijeka, tijesto treba biti glatko). Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata da se digne.
  3. Margarin rastopite (pazite da ostane svijetao!), ostavite ga da se malo ohladi, ali mora ostati tekuć.
  4. Okruglu posudu za pečenje (oko 28 cm promjera) namastite margarinom i pobrašnite.
  5. Dignuto tijesto premijesite, oblikujte svojevrsni valjak i okomito ga prerežite na tri dijela: jedan mali i dva podjednako velika.
  6. Maleni komad stavite na stranu: njega ćete na kraju staviti u sredinu pogače (tijesto koje ne upotrebljavate pokrijte krpom da se ne suši).
  7. Jedan od dva velika komad tijesta podijelite na pet jednakih komada. Četiri komada razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Svaki krug premažite rastopljenim, ohlađenim, tekućim margarinom i složite ih jedan na drugi.
  8. Da bi se tijesto lakše razvaljalo, valjajte ga u par navrata: malo razvaljajte jedan komad tijesta, pa ga ostavite da stoji pokriven krpom dok valjate idući komad i tako redom... pa se onda opet vratite na prvi komad i još ga malo razvaljajte, pa onda idući itd.
  9. Peti komad tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna kruga pa taj peti krug položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga podvijte (nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug ne premazuje se margarinom).
  10. Napravljeni zamotuljak stavite u sredinu posude za pečenje. Oštrim nožem razrežite ga na osam dijelova – ostavljajući neprerezano oko 1-2 cm tijesta na rubovima.
  11. Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špićasti vrh i izvucite ga od sredine prema van (preklopite ga preko rubnog, nerazrezanog dijela tijesta).
  12. Sada uzmite preostali veći komad tijesta (ne onaj najmanji!) pa i s njim ponovite postupak kao i s ovim komadom tijesta: podijelite ga na pet jednakih dijelova.
  13. Četiri komada tijesta razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Svaki krug premažite ostatkom ohlađenog, tekućeg margarina i složite ih jedan na drugi.
  14. Peti komad tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna kruga pa taj peti krug položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga podvijte (nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug ne premazuje se margarinom).
  15. Dobiveni zamotuljak stavite u sredinu, tj. unutar dijela tijesta koje je već u posudi za pečenje. Sada oštrim nožem razrežite i taj zamotuljak na osam dijelova – ostavljajući neprerezan oko 1 cm tijesta na rubovima. Vodite računa o tome gdje režete tijesto jer kad izvučete odrezane «špićaste» vrhove ovog zamotuljka: oni moraju doći između vrhova prethodnog zamotuljka.
  16. Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špićasti vrh i izvucite ga od sredine prema van.
  17. Uzmite najmanji dio tijesta, malo ga premijesite, oblikujte kugli, malo ju spljoštite u stavite u sredinu posude za pečenje.
  18. Tijesto možete premazati ili cijelim umućenim jajetom, ili žumanjkom umućenim s 1-2 žlice mlijeka ili umućenim bjelanjkom.
  19. Ja sam sve mazala umućenim bjelanjkom.
  20. Po želji, pogaču posipajte sjemenkama, makom… pa pokrijte krpom i ostavite da stoji dok se pećnica zagrije.
  21. Pripremljenu pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 10 min. Zatim ju pokrijte folijom i pecite na 180 stupnjeva 15ak min. Tada skinite foliju i pogaču pecite još par minuta da odozgo dobije boju.
  22. Što se pečenja pogače tiče, "prilagodite" se svojoj pećnici. Ako radite veću pogaču (od 1 ili 1,5 kg brašna), trebalo bi ju peći nešto duže, nego ovu od 500 g brašna).
  23. Pečenu pogaču izvadite iz posude, pokrijte krpom i ostavite da se malo ohladi.
Izvor: (bosanski-kuhar.blogspot.com).

Objavi komentar