Sastojci:
- 800 g brašna
- 40 g svežeg kvasca
- 250 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 2 jaja
- 100 ml ulja
- 200 ml kiselog mleka
- malo masti i još jedno jaje za premazivanje
Priprema:
- Kvasac podmesiti u mlakom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna.
- Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa ostalim navedenim sastojcima. Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od ruku i od zidova posude. Za pogače ovakvog tipa testo treba da bude tvrdje, pa ako vam se učini mekano (to uvek zavisi od svih sastojaka) slobodno dodajte još malo brašna. Pokriti i ostaviti da naraste.
- Kad se testo udvostruči, premesiti ga i krenuti sa radom.
- Moja pogača i postupak su za tepsiju br. 28, tj. r-28.
- Odvojiti jedan mali deo za sredinu pogače, ja sam odvojila malo više nego što je bilo stvarno potrebno.
- Preostali deo testa podeliti na dva dela, jedan deo će biti za pleteni deo, a drugi za rolatiće. Imaćete ostatke za ukrašavanje.
- Jednu polovinu testa podeliti opet na dva dela.
- Od jednog dela razviti pravougaonik dimenzija 40 x 22 cm, ukrojiti lepo nožem (ostaci će biti potrebni za popunjavanje rupa u tepsiji i ukrašavanje), premazati otopljenom mašću i uviti rolat.
- Od druge četvrtine testa razviti pravougaonik širine 12 cm i dužine koliko vam je dug rolat. Takodje nožem lepo ukrojiti pravougaonik i premazati mašću. Staviti na sredinu rolat i seći trake kao na slici 1. Preklapati trake naizmenično jednu za drugom sa svake strane.
- Ostaviti u tepsiju kao na slici 2.
- Od druge polovine testa odseći jedno malo parče za detalje, a od ostatka razviti takodje pravougaonik, dužina da bude oko 30 cm, širina što tanje razvijete. Premazati mašću, uviti rolat i iseći na komade širine 1.5-2 cm. Naizmenično ih redjati uz zid tepsije kao na slici 3.
- Onaj deo koji ste ostavili za sredinu pogače sad postavite u tepsiju i napravite nekoliko traka za ukrašavanje odozgo. Moje su mnogo široke i nisam tim delom zadovoljna.
- Od ostatka testa napravite jedan mali rolatić, (kod mene je iza središnjeg kruga), a za popunjavanje šupljina dva mala rolatića i nekoliko ružica.
- Odmah uključite rernu na 200°C, jer vam sve ovo oduzme prilično vremena i testo već uveliko narasta.
- Pre stavljanja u rernu premazati je umućenim jajetom i posipati nekim semenom po ukusu i želji. Ja sam premazala prvo mašću, jer mi to olakšava popravljanje eventualnih nedostataka, pa sam tek onda jajetom.
- Peći na 200°C oko 35-40 minuta.
Izvor: (www.kuvajmo-blogovski.com/cecina kuhinja)
Prijatno!
Objavi komentar