Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 5 kašika kakaa
- 6 kašika tople vode
- prstohvat soli
Mliječni krem:
- 700 ml mlijeka
- 70 gr gustina
- 2,5 kašike šećera
- 100 gr bijele čokolade
- 150 gr putera
- 100 gr šećera u prahu
Glazura:
- 150 gr mliječne čokolade
- 3 kašike mleka
- 1 kašika šećera
- 100 g margarina
Dekoracija:
- mrvice od čokolade
Priprema:
- Ulupati bjelanca sa solju pa dodati šećer pa žumanca. Postepeno vodu uz mućenje pa na kraju brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo. Od ove smjese ispeći dve kore na 180 stepeni.
- 100 ml mlijeka odvojite i pomiješajte sa šećerom i gustinom, ostatak stavite sa izlomljenom čokoladom da provri. Kad provri zakuhajte smjesu i miješajte pa sklonite sa vatre da se ohladi. Ulupajte margarin sa šećerom u prahu pa dodajte u ohladjen krem.
- Pomiješajte sve sastojke za glazuru pa stavite na laganu vatru da se otapa i skuva. Sklonite sa vatre pa ostavite da se ohladi.
- Kore isprskati mlijekom pa nanijeti bijeli fil, pa pola mliječne glazure pa drugu koru, bijeli fil pa odgore ostatak glazure. Na kraju posuti mrvicama.
Preuzeto sa: (www.brzikolaci.com).
Objavi komentar