Rozen torta sa domaćim korama


 

astojci

Kore

  • 2 jaja
  • 2 kašike maslaca
  • 4 kašike šećera
  • 2 šoljice mleka
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • brašno (meko)

Fil

  • 500 g šećera
  • 550 ml mleka
  • 250 g maslaca
  • 550 g oraha

Fondan

  • 250 g šećera u prahu
  • 1 limun
  • 1 kašičica ulja
  • 1 kašika soka od višnje

Priprema

Od sastojaka za kore zamesiti čvrsto, glatko testo i podeliti na osam delova. Svaki deo testa razvaljati u koru pravougaonog oblika na pek papiru (posutim brašnom)  dimenzija 21 x 21 cm. Testo zajedno sa papirom preneti na pozadinu prvog pleha i precizno podesiti dimenzije testa prema papiru. Višak testa, koji ide preko papira, treba iseći kako bi sve kore bile istih dimenzija. Od viška testa napraviti još tri kore.Svaku koru pojedinačno peći na poleđini pleha na 200°C  oko 4 minuta. Nakon prvih 2-3 minuta pečenja počeće da se stvaraju mehurići u testu. Tada treba otvoriti rernu i veće mehuriće izbockati viljuškom. Dok se jedna kora peče treba pripremiti sledeću na drugom plehu. Tako će se uštedeti na vremenu. Ispečene kore slagati jednu na drugu, umotati  u vlažnu krpu i pritisnuti ih nečim teškim da ostanu prave.Za fil skuvati mleko sa šećerom pa mu dodati samlevene orahe i maslac i mešati da se sastojci dobro sjedine.Fondan se pravi tako što se pomešaju šećer, sok od limuna i sok od višanja, potom se snažno mešaju da se dobije glatka smesa, a zatim se doda i ulje. Opet se sve dobro umeša.Deset kora tanko premazati pripremljenim filom, prekriti ih plastišnom folijom, zatim i krpom i ponovo ih pritisnuti nećim teškim. Tako ostaviti nekoliko sati da se fil upije u kore i dobro stegne. Na kraju poslednju koru premazati fondanom. Rozen tortu iseći na štanglice i staviti u frižider.
Izvor: (kuhinjarecepti.com).

Objavi komentar