Izvanredna kremasta torta, sa dva fila, čokoladom i sušenom korom.
Sastojci:
Kora:
- 6 belanaca
- 10 kašika šećera
- 1 kašika sirćeta
Žele:
- 300gr jagoda
- voda
- puding od jagode
- 4 kašike šećera
Krem:
- 600ml mleka
- 6 žumanaca
- 6 kašika brašna
- 4 kašike šećera
- 1/2 margarina i 100gr šećera u prahu ( ili 100ml umućene slatke pavlake )
Još:
- 100gr čokolade
- 100gr šlaga
Priprema:
- Ulupati jak šne od belanaca i šećera pa na kraju dodati sirće i sve dobro izmiksirati.
- Rernu ugrejati na 150 stepeni pa u tepsiju, otprilike 20x30cm staviti papir za pečenje pa istresti belanca, Poravnati i staviti da se suši najmanje sat vremena. Ja sam sušila sat ipo.
- Izvadite osušenu koru, skinite papir pa ostavite da se skroz ohladi.
- Jagode ispasirajte ili izblendirajte, pa dodajte vode da bude 5dl.
- Razmutite puding i šećer sa 1dl vode pa kad provri zakuvajte. Ostavite da se hladi, da bude mlako i upihtija se.
- Od 6 dl mleka oduzmite da se umute žumanca, brašno i šećer pa ostalo vratite da provri i zakuvajte uz mešanje. Ostavite da se skroz ohladi.
- Ulupajte margarin sa šećerom u prahu pa dodajte ohladjenom pudingu ili ulupajte slatku pavlaku pa je dodajte ohladjenom kremu.
- Stavite u tepsiju u kojoj ste susili koru prvo koru pa otopite čokoladu sa 2 kašike ulja i premažite, ostavite da se ohladi.
- Istresite žele preko čokolade i poravnajte, treba da bude već žele ali ne stegnut skroz, ali ne i vruć da curi, mlak. Ostavite u friz 10 minuta pa izvadite i stavite vanila krem.
- Ulupajte šlag i nanesite preko vanila krema.
- Gotovu kapri tortu stavite da se hladi nekoliko sati pa poslužite.
Objavi komentar