Praška torta

Sastojci:

• 6 bjelanjaka
• 6 žumanjka
• 150 g šećera
• 115 g brašna
• 25 g kakaa
• 40 g rastopljenog maslaca

Krema:

• 1 žumanjak
• 1 žlica vode
• 120 g mlijeka u prahu
• 200 g maslaca
• 10 g kakaa

Glazura:

• 4 žlice pekmeza od marelica
• 100 ml slatkog vrhnja
• 100 g sitno nasjeckane tamne čokolade

Priprema:

1. Miksajte žumanjke i pola šećera dok ne dobijete pahuljastu smjesu.
2. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Nastavite miksati i dodajte preostali šećer, jednu po jednu žlicu. Pažljivo umiješajte žumanjke.
3. Dodajte mješavinu brašna i kakaa i pažljivo izmiješajte. Umiješajte rastopljeni maslac i opet pažljivo i temeljito izmiješajte.
4. Ulijte smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje promjera 23 cm. Pecite na 180°C 30 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
5. Žumanjak izmiješajte s vodom, a zatim dodajte mlijeko u prahu i opet promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, ali ne dajte da prokuha. Neka se ohladi na sobnu temperaturu.
6. Miksajte maslac 3 do 4 minute. Polako dodajte žumanjak i kondenzirano mlijeko u smjesu. Dodajte kakao i sve dobro izmiješajte.
7. Izrežite tortu u tri sloja. Sloj svaki sloj namažite s kremom. Zagrijte pekmez od marelica u mikrovalnoj pećnici i premažite cijelu tortu.
8. Čokoladu otopite u slatkom vrhnju na laganoj vatri. Glazurom premažite cijelu tortu.

Izvor: (centarzdravlja.net).

Objavi komentar