Čokoladna tačkasta cheesecake torta

http://namirnice.ba/wordpress/wp-content/uploads/2013/11/polka-cheescake.jpg

Sastojci:

Kora:

- 1 šolja mljevenog keksa
- ¼ šolje kakaa
- 2 kašike šećera
- ¼ šolje istopljenog putera

Fil/nadjev:

- 450 g razmekšalog krem sira
- ½ šolje šećera
- 2 jaja
- 60 g istopljene tamne čokolade
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 2/3 šolje vrhnja

Priprema:

Zagrijte rernu na 150 stepeni C. Pouljite četvrtastu tepsiju (veličine 17 X 17 cm) i postavite papir za pečenje. U manjoj zdjeli pomiješajte keks, šećer, kakao i istopljeni puter, te ga poravnajte u tapsiji.
Mikserom mutite sir dok ne postane gladak, te postepeno dodajite šećer. Dodajite jaja, jedno po jedno, muteći sporije. Zatim dodajte vanilu i vrhnje. Sastružite strane posude i dobro umiješajte sve sastojke dok smjesa ne postane glatka. Ostavite pola šolje fila sa strane.
Istopite 60 g tamne čokolade na pari ili u mikrovalnoj pećnici na niskoj temepraturi.
Istresite je u pola šolje fila koji ste ostavili sa strane. Istresite fil sa sirom u tepsiju. Da biste napravili čokoladne tačkice trebaće vam kuhinjski špric koji punite čokoladnim filom od sira (a možete improvizovati sa plastičnom vrećicom kojoj odsiječete ćošak nakon što je napunite filom). Nježno pritiskajući vrećicu oblikujte tačkice na kolaču dok ne potrošite fil.
Pecite kolač u pećnici jedan sat. Zatim isključite pećnicu i ostavite kolač u njoj naredni sat. Hladite ga najmanje 24 sata. Možete ga i zalediti pola sata prije sječenja, te sjeći vrelim nožem.

Izvor. (namirnice.ba).

Objavi komentar