Potrebno vam je:
- ZA JUHU
- dvije tamnozelene tikvice
- dvije svijetlozelene tikvice
- vezica mladog luka
- maslaca
- dvije povrtnog temeljca
- šaka svježeg lišća kopra
- sol, papar
- ribanog sira
- ZA POPEČKE
- tri do četiri velike mrkve
- dva jaja
- žlica do dvije brašna
- sol, papar
- žličica kurkume
- pola kumina
- na vrh noža ljute paprike
- malo svježeg lista peršina
Način pripreme
- Mladi luk narežite sitno, pa popecite na rastopljenom maslacu dok lagano ne uvene. Dodajte oprane, ali neoguljene tikvice narezane na tanke ploške pa pustite da se i one lagano zapeku.
- Podlijte toplim temeljcem, ili vodom, ako nemate temeljca pri ruci. Posolite po ukusu. Pustite da se kuha dvadesetak minuta, dok tikvice sasvim ne omekšaju. Za to vrijeme pripremite popečke.
- Ogulite i naribajte mrkve. Smjesi dodajte jaja, brašno i začine pa dobro izmješajte i ostavite da odstoji desetak minuta da povrće pusti svoj sok. Kušajte jeste li zadovoljni začinima - treba biti prilično pikantno i lagano papreno.
- Na vrućoj tavi i malo ulja pecite po žlicu smjese od mrkve. Pritisnite je lagano žlicom da se formira popečak. Kad porumeni i postane hrskava s donje strane pažljivo okrenite. Pustite neka se popečci ocijede na masnom papiru ili papirnom ubrusu dok završite juhu.
- Juhu s omekšalim tikvicama izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu do željene konzistencije - juha može biti sasvim kremasta, ili s komadićima tikvice, ako tako više volite. Izmiksanu juhu obilno posipajte usitnjenim koprom i ribanim sirom. Začinite paprom, i servirajte odmah s toplim popečcima.
Ukusno a pri tome i jako zdravo .
Objavi komentar