Splitska torta

Predivan kolač za ljeto i za zimu, nema šanse da se ne svidi i naprobirljivijem gostu. :)

Koraci pripreme

  • 1 Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje veličine 35 x 40 cm obložiti papirom za pečenje. 5 dag grožđica namočiti u 2 žlice ruma. Ocijediti, a rum ostaviti za preljev biskvita. Smokve, datulje, badem, orahe i grožđice nasjeckati. Dodati brašno i dobro izmiješati. Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Polako dodati šećer i miješati dok se smjesa ne počne sjajiti. 1/3 čvrstih bjelanjaka dodati nasjeckanom voću i brašnu, te ručno izmiješati. Zatim dodati ostatak bjelanjaka i povezati obje smjese. Tijesto izliti na lim, izravnati i peći 18 – 20 minuta. Kad je biskvit pečen ostaviti oko 15 minuta u otvorenoj, ugašenoj pećnici. Hladan biskvit prerezati po dužini na tri jednaka dijela – trake i oprezno oštrim nožem odvojiti od papira. 8 dl mlijeka staviti da zakuha. 9 žumanjaka izmiješati sa 9 žlica šećera, 2 vanilin šećera, 7 žlica gustina i 1 dl mlijeka. Kad mlijeko zakuha skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu sa žumanjcima te vratiti na štednjak i kuhati uz neprestano miješanje oko 5 minuta. Maslac pjenasto izmiješati, dodati mu vruću kremu neprestano miješajući. Na kraju dodati naribanu koricu jedne naranče. 2 žlice ruma (od namočenih grožđica) i 6 žlica narančinog soka izmiješati. Jednu traku biskvita preliti preljevom, namazati 1/3 kreme, zatim postupak ponoviti s preostalim biskvitom i kremom. Tortu namazati izvana sa kremom i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti preko noći u hladnjaku.dobrahrana.jutarnji.hr

Sastojci

  • 10 dkg smokava
  • 10 dkg datulja
  • 10 dkg bajama
  • 10 dkg oraha
  • 5 dkg grožđica
  • 5 dkg brusnica
  • 2 žlice ruma
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 9 kom bjelanjaka
  • 9 žlica šećera
  • 1/2 kom limuna
  • 9 kom žumanjaka
  • 9 žlica šećera
  • 2 kom vanilšećera
  • 7 žlica gustina
  • 9 dcl mlijeka
  • 25 dkg masla
  • 1 kom kora naranče
  • 2 žlice ruma
  • 1 kom sok naranče
  • 1 žlica čokolade za posipanje

Objavi komentar