Toskanska pita


Sastojci

  • 2 jaja
  • 135 g kristal šećera
  • 90 g otopljenog maslaca
  • 60 ml domaćeg maslinovog ulja
  • 75 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 125 g svježih ili zamrznutih borovnica
  • 125 g svježih ili zamrznutih crvenih ribizla
  • ribana korica 1 naranče
  • ribana korica 1 limuna
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

  1. Jaja pomiješati sa šećerom pa miksati oko 5 minuta dok smjesa ne postane gusta i svijetložuta.
  2. U pripremljenu smjesu jaja dodajte rastopljeni maslac, maslinovo ulje, ekstrakt vanilije i mlijeko miješajući oko 1 minute između svakog dodavanja sastojka. Na kraju dodaj ribanu koricu naranče i limuna, malo soli, malo po malo brašna, te prašak za pecivo.
  3. Voće mora biti sobne temperature, a ako koristiš zamrznuto, treba biti na pola odleđeno, nikako rastopljeno da iz njega izlazi sok. Voće pomiješaj s šećerom po volji.
  4. 1/4 voća umiješaj lagano kružnim pokretima u pripremljeno tijesto. Kalup namasti s malo rastopljenog maslaca. Smjesu izlij u kalup i stavi peći 20 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 175°C.
  5. Nakon što je kolač na pola pečen, ostatak voća lagano poredaj po površini kolača pa lagano žličicom utisni voće u biskvit. Stavi peći još 30 minuta na istoj temperaturi.
  6. Posluži posuto šećerom u prahu.

Objavi komentar