Torta Opera










 



Opera torta je poznata francuska slastica, koja se po originalnom receptu radi u obliku pravokutnika. Kombinacija čokolade, sirupa od kave i kreme od lješnjaka zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce.

Biskvit:

  • 75 gr šećera u prahu
  • 2.5 žlice brašna
  • 75 gr badema
  • 3 jaja
  • 15 gr omekšanog maslaca
  • 1 žlica šećera
Prosijati brašno i sećer u prahu, dodati mljevene bademe, 3 žumanjka i sve zajedno miješati dok ne poprimi svijetlu boju. Bjelanjke pomiješati sa 1 žlicom šećera, te kada se napravi čvrsti snijeg, potom lagano ručno umiješati u smjesu od badema. Lim dimenzije 22×32 cm prekriti papirom za pečenje, dodati smjesu i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 ˚C peći oko 6-7 minuta, dok ne poprimi zlatno žutu boju.

Čokoladna krema:

  • 200 gr tamne kvalitetne čokolade
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
Odlomiti čokoladu na sitne kocke, vrhnje zagrijati do stupnja vrenja i politi preko čokolade. Miješati sve dok se čokolada ne otopi i dok krema ne postane homogena.


Sirup od kave:
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice instant kave
  • 185 ml vode
Vodu i šećer prokuhati, ukloniti sa vatre i dodati instant kavu.

Krema od lješnjaka:

  • 70 gr šećera
  • 1 bjelanjak
  • 100 gr maslaca
  • 2 žlice nutelle
U manju posudu staviti šećer i 3 žlice vode da prokuha na laganoj vatri sve dok se šećer skroz ne otopi i počne zgušnjavati. Možete provjeriti da li je šećer dovoljno kuhan, tako da kapljicu sirupa stavite u hladnu vodu – ukoliko se od sirupa stvori loptica u vodi- znači da je gotov.
U posebnu posudu lagano umutiti 3 bjelanjka ( ne treba biti skroz čvrsta smjesa) i lagano dodavati šećerni sirup i konstantno miješati dok se smjesa skroz ne ohladi. Potom dodati nutellu i sve zajedno pomiješati.

Priprema torte:

Pečeni biskvit isjeci u trake veličine 20x10cm. Prvi biskvit staviti na pladanj na kojoj će se poslužiti torta. Natopiti sirupom od kave, premazati Kremom od lješnjaka, staviti drugi biskvit, natopiti  sirupom od kave, premazati sa 1/2 čokoladne kreme, pokriti sa zadnjim biskvitom, natopiti ga sirupom od kave ,pa premazati preostalom kremom od lješnjaka. Staviti u hladnjak da se dobro ohladi.
* Mirjana je u ovom receptu pripremila okruglu Opera tortu (kalup od 20 cm) , i premazala čokoladnom kremom samo okolo torte, a vrh torte ukrasila sa otopljenom čokoladnom (200 gr čokolade otopiti sa 3 žlice ulja) i ukrasila bademima.

Izvor. ruza123-cooking.blogspot.com

Objavi komentar